Hur man dekorerar med blått

2 min.
How to decorate with blue

Färgen på de kloka

Visste du att blått är favoritfärgen för både män och kvinnor?

Det kan finnas många saker vi är oense om, men vi älskar blått. Och av goda skäl.

Blått är en sval, lugn och samlad färg. Det är också de vises färg. Vi vet alla vem den kloke här är. Det är du. För att du lär dig att dekorera med blått.

 

Lätt att matcha

Blått är en win-win för dekoration: det utgör inte bara en vacker bas för dina dekorationsidéer, utan det har faktiskt bevisats av forskare att det är en omedvetet lugnande nyans – vilket får dig att slappna av utan att ens inse det.

Precis som vetenskap har vi dekorationsvetenskap. Det finns regler att hålla sig till när man inreder med blått om man vill få sin plats helt rätt.

 

Plastic-Rug-Blue

 

Varmt eller kallt?

Den bästa nyansen av blått för rum är svår att definiera. Det beror verkligen på två saker: för det första rummets orientering. För det andra, vilken effekt vill du skapa?

Om ditt rum vetter mot norr eller öster kommer det sannolikt att lida av brist på varmt dagsljus, så att välja en blå som har varma toner (tänk turkos) kommer att hålla det välkomnande. Om ditt rum däremot vetter mot söder eller väster kommer det att få varmare ljus, så du har råd att välja svala nyanser.

 

Intim eller öppen?

Du måste bestämma dig för om du vill att ditt rum ska kännas mysigt eller luftigt. Mörkare blåtoner gör att ett rum känns mer intimt, särskilt på natten. Men det får inte ditt rum att kännas större. Ljusblå färger får ditt rum att kännas avslappnat, stort och optimistiskt.

De flesta färger går bra med blått, även om införandet av varmare nyanser, som gult, orange och rött, kommer att ge värme till schemat där det annars skulle saknas.

 

Blue-Cotton-Rug

 

Matchande färger

Du kan alltid sätta blått med vitt. Om du gör det skapar du ett elegant, vilsamt rum med bra naturligt dagsljus, perfekt för idéer om blå hall. En annan färg att sätta med blått är en från sortimentet av neutrala och naturliga – tänk trä och beige textilier.

Den ena färgen att undvika är grå, vilket kan få en blå inredning att kännas kall och tråkig. Och vi gillar inte tråkigt.

Undvik också för mycket svart och blått, annars kommer du att känna dig blå mycket snart.

Att välja djärv blå färg på klädsel och i mattor gör att djup kan läggas till med textur. Här ger en fin tickande rand och geometriska tryckta tyger livliga höjdpunkter som fångar ögat.

 

Blue-Cotton-Runner-Rug

 

Blått fungerar överallt

Blått är en av de mest populära färgerna för vardagsrum – och verkligen framgångsrik när det gäller att skapa en lugnande, elegant finish i ett utrymme som ofta är upptaget.

Blått är en bra färg för kök. Speciellt i din sommarstuga (om du äger en). Om du har utsikt över havet, bra. Men om du inte gör det, varför inte få havet att komma till dig?

För metaller, överväg guld eller mässing, antingen kranar eller handtag. Välj varma metaller för att få köket att kännas smart men välkomnande. Lägg sedan till extra värme med golv och möbler – trä eller natursten är perfekt.

 

Slutgiltiga tankar

Där har du det. Det är våra bästa tips om att dekorera med blått. Blått är helt enkelt en fantastisk färg – den får dig att känna dig avslappnad, fokuserad och lugn.

Om du tyckte att detta var bra information, varför inte dela det med en vän? Du har förmodligen den där vännen som verkligen skulle kunna använda lite kunskap om att dekorera.

Om du tog dig ända hit, tack. Vi ser fram emot att se dig i nästa inlägg.

Tillbaka till blogg